Onno Lenssen

Functie: Opleidingscoördinator bij SABIC Geleen Olefins 4 / vervangend Chef van Dienst bij Olefins 4 / Projectleider van twee siteprojecten.
Werkzaam bij SABIC sinds 2017

Groeien als operator

In de jaren 90 is Onno begonnen als ongeschoolde hulp op de Chemelot site en inmiddels doorgegroeid tot Opleidingscoördinator, vervangend Chef van Dienst bij Olefins 4 en is hij actief betrokken bij een aantal projecten op site-niveau. Gedurende zijn carrière heeft Onno verschillende opleidingen doorlopen, zoals Mechanisch B, Chemisch B, Operator C en Chemische technologie Duaal. De externe opleidingen in combinatie met interne ontwikkeltrajecten hebben er in de afgelopen 30 jaar voor gezorgd dat Onno diverse functies doorlopen heeft. “Waar ik vroeger moeite had met studeren, ging het me op latere leeftijd steeds beter af,” legt Onno uit.

In 2017 kwam er een mooie kans op zijn pad en is hij gestart als Chef van Dienst in opleiding bij SABIC Logistics C&I. “Hier heb ik een mooi ontwikkeltraject doorlopen om vervolgens in 2021 te starten als Opleidingscoördinator en vervangend Chef van Dienst bij SABIC Olefins 4.” Met zijn eigen opleidingservaringen op zak helpt hij nu bij het verder inrichten van de interne opleidingen.

Onno Lenssen

Opleiden als kerntaak

Als Opleidingscoördinator is Onno nu gezamenlijk met het opleidingsteam bezig met persoonlijke ontwikkeling, opleidingen en het vergaren van noodzakelijke vaardigheden voor de trainees. Dit is een belangrijk aspect voor de toekomst van SABIC. Maar dit doen ze niet alleen. Het is een traject waarbij de ploegen volledig worden betrokken. “Naast het veilig produceren, is opleiden gegroeid tot een kerntaak binnen Operations. Iedereen draagt zijn steentje bij. In de laatste twee jaar heeft Olefins 4 zich ontwikkeld tot een organisatie die in staat is de opleidingscapaciteiten te verdrievoudigen,” licht Onno toe.

Alles is erop ingericht om de nieuwe medewerker zo efficiënt mogelijk op te leiden.

Samen zijn we SABIC

Voor mij is waardering en eigenaarschap belangrijk in een baan. Iedereen doet er toe en dat vind ik belangrijk. “Ik ben echt een mensenmens en ik krijg er voldoening van als ik iets voor mensen kan betekenen waardoor we samen ons werk beter uit kunnen voeren. Daar krijg ik echt energie van,” vertelt Onno.

Samenwerken is dan ook een belangrijk onderdeel binnen SABIC. Het werken in ploegen zorgt ervoor dat je aangewezen bent op elkaar en op elkaar moet kunnen rekenen in iedere situatie. Als voorbeeld noemt Onno de gezamenlijke eetmomenten, die zorgen voor een bepaalde dynamiek binnen een team. “Bij Olefins 4 wordt iedere middag door het team gezamenlijk gekookt. Vervolgens wordt er samen gegeten als één grote familie. Dat vind ik erg mooi,” vertelt Onno.

Deze nieuwe technieken creëren nieuwe mogelijkheden en mooie ontwikkelingen

Gericht op de toekomst

Het reduceren van het verbruik van fossiele grondstoffen en het recyclen van plastic afval is een actuele en maatschappelijke uitdaging. Het deel van de organisatie waar Onno werkt, is momenteel bezig met het bouwen van een nieuwe fabriek. Deze pilotfabriek is in staat om plastic afval chemisch te recyclen tot voeding voor de naftakraker. “Ik ben ervan overtuigd dat in dit soort ontwikkelingen de toekomst voor de procestechniek ligt. SABIC laat zien dat ze hun visie omzetten in daadwerkelijke acties!” licht Onno toe.

Naast de ontwikkeling naar chemisch recyclen zet SABIC ook in op de ontwikkeling van diverse nieuwe technieken die bijdragen aan de ontwikkeling van operators. Bijvoorbeeld het gebruik van handhelds op de werkvloer, video tutorials en onderzoek naar virtual reality training. Een simulator voor het trainen van situaties in de meetkamer is een ultiem doel. Technieken die zich in andere bedrijfstakken al bewezen hebben – bijvoorbeeld in de luchtvaart – worden steeds vaker ingezet in de procestechniek.

Heeft het verhaal van Onno je interesse gewekt? Neem dan contact met ons op.